Skip to content

Armenis a Santa Coloma, un poble en la seva segona terra

December 9, 2010

Quan coneixes en Sarkis, el primer que et crida l’atenció és la seva mirada d’ulls negres vestida amb una barreja única de maduresa i innocència. El somriure, sempre dibuixat als llavis, acompanya la sensació general de trobar-te davant d’algú en qui es pot confiar. La seva timidesa en retirada, contra la que hi batalla constantment, li dona un toc de tendresa que acaba de conformar la personalitat d’aquest noi increïble.

Només té 19 anys però és un guerrer de la causa del poble Armeni, per la que hi treballa constantment des de l’Associació Armènia de Catalunya, Ararat, emplaçada en la Casa de la Solidaritat. El passat diumenge, 3 de desembre, vam passar el dia amb ell, aprenent sobre el seu poble i la seva terra, dels quals, alguns de nosaltres, només n’havíem sentit parlar de passada.

Ens va fer d’amfitrió des de la seu de l’associació, i va explicar-nos mil coses sobre les tasques que hi duen a terme. Ens va portar al restaurant familiar, on els seus pares ens van tractar com uns bons amics de la casa, convidant-nos a un tiberi típic de la seva terra, que ens va ajudar a reposar forces per la resta de la jornada.

Més tard, vam conèixer l’Andranik, que fa de professor voluntari d’Armeni per als nens armenis i colomencs, en un espai cedit per la Parròquia de Sant Josep Oriol. Poc a poc, vam anar entrant en la vida d’un diumenge de la comunitat Armènia a Santa Coloma, que va acabar amb la celebració d’un bateig i una missa de la seva congregació a l’Església Major.


La religiositat a flor de pell d’aquesta gent va ser el tret que més ens va sorprendre. El fervor del seu culte, identitat nacional del seu poble, tant o més que la seva llengua, els atorga un sentiment de comunitat indissoluble que només desperta respecte als foranis com nosaltres.

En Sarkis ens va remarcar amb orgull que són la Primera Església Cristiana. En majúscules. Mentrestant, ens va introduir en alguns aspectes bàsics del seu culte. Ens va explicar que està molt compromès amb la religió i que participa en la vida parroquial de l’església catòlica de Santa Coloma, en diverses activitats del grup de joves.

I així el vam deixar, vetllant per la seva gent i la seva cultura. I encara ens queden més coses per viure amb aquest jove ja que estudia, treballa i participa en moltes activitats de la vida colomenca. I nosaltres vam acabar el dia demanant-nos en què no s’implica en Sarkis.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: